Saturday, 25 April 2009

IKHTILAT (MEUJAMPU) IKHWAH DAN AKHAWAT, SEKSISKAH GEUTANYOE ??? (( VERSI ACEH ))

Yang jet keu soal mungken, ikhtilat antara inong dan agam, kiban deungen geutanyoe?

Sunggoh wajib ateuh geutanyoe sebagoe ureung islam agam dan inoeng yang meuiman kepada Allah dan Rasul untuk ta peujioh ikhtilat yang harem ateuh ureung inong dan ureung agam. Sidroe ureung inong meunye kasep ileumee dan meuphom dan ka terlibat dalam dakwah, harus geu peutente droe supaya jioh daripada ikhtilat yang ken mahram jih.

Peulanggaran batas-batas pergaulan ureng islam inong dan agam mantong terjadi, dan mungkin nyoe terjadi karna:

1. Golom geuteupeu batas-batas pergaulan

2. Ka geuteupeu, tapi golom geumephom

3. Ka geuteupeu tapi han geutem amalkan

4. Ka geutepeu dan ka meuphom, tapi meusireuk karma lale

Tanyoe mungken sibok ta hias penampilan lua geutanyoe dungeon ta peulara janggot, ta seon kupiah, atau ta pakek jelbab raya yang meuwarna-warni. Tanyoe sibok ya hias symbol islam, tapi geutanyoe tuwoe dungeon asoe ajaran islam, tanyoe jeumet tameurunoe ileumee tentang islam, tapi hana ta focus bak meuphom dan ta amalkan.

Aktivis secular hana segan le keu geutanyoe!!! Sidroe teungku geumeu calitra, bahwa da sidroe aktivis secular yang jipegah bak gobnyan, “teungku, awi lon segan/hormat keu pelajar islam yang pake jelbab rayeuk, seon kupiah, karna awaknyan caring bak jaga pergaulan antara ureung inong dan ureung agam, tapi jinoe awaknyan ka sama dungeon kamoe, jadi kamoe hana segan le.”

Haba aktivis secular diateuh ka geupemalee geutanyoe sebagoe tentra-tentra yang nek perjuangkan agama islam. Tajaga pergaulan antara inong dan agam memang ken hal yang mudah, karna fitrah ureung agam galak keu ureung inong, meunan chit sebalek jih. Hanya dengoen iman yang keng dan sunggoh-sunggoh yang peuget sidroe-droe ureung untok jet istiqamah dan geujaga batas-batas nyoe.

Peulanggaran batas-batas pergaulan ureng inong dan ureung agam jinoe di’Coute’kan seubagoe berikut:

1. Hana geutundokkan pandangan (Gadhdhul Bashar)

Ken keuh na peupatah yang kheun,

Bukankah ada pepatah yang mengatakan, "Dari mana datangnya cinta? Dari mata turun ke hati". Maka jangan kita ikuti seruan yang mengatakan, "Ah, tidak perlu gadhdhul bashar, yang penting kena jaga hati!". Namun, bukanlah menunduk pandangan sehingga terlanggar tiang tetapi cukup sekadar kita memastikan pandangan kita terjaga daripada melihat sesuatu yang tidak syarie. Lelaki memandang wanita dengan penuh nafsu dan tidak alah juga wanita yang berkelakuan demikian walau tampil ‘warak berbungkus’

2. Duek meupasangan agam dengon inong

Duek dua-dua agam dengon inong bak taman-taman, bak bineh jalan, dan na yang leubeh ku’eh lom dengoen dipakek nan yang resmi yang iboh nan “meeting” bak teumpat-teumpat yang meucurigakan. Walaupun le masyarakat yang meurunoe di Al-Azhar maupun masyarakat arab hana geupeduli dungeon perangui lagee nyoe, karna geuanggap bahwa nyan ustadz atawa ustadzah yang duek-duek dua tengeh geudiskusi tentang islam dan geupeugot tugas. Tapi peu mantong alas an jih, tatop pinto fitnah adalah langkah yang paleng get dan wajib bagi geutanyoe.

3. “Cop awal-awal” untuk meukawen

Kiban Ustadzah?, tapi lhee thon tet tanyoe baroe meukawen, lon yeu droeneh dicok le gop. Ureung agam golom tamat geutuntot ileumee sehingga “cop” sidroe ureng inong untuk meukawen, krna yeu gadeh, padahai golom tente niet nyan troh. Hai nyoe sangat meuresiko dan bahkan jet keupake dan karue. Ken setakat bak meurunoe. Bahkan akan geulanjutkan watee troh u nanggroe. Ken keuh Nabi Muhammad saw ka geutham tanyoe untuk cop awal trep that. Jadi menye meurasa droe ka mapu dan ka serius dalam hubungan, maka leubeh jroh peubagah urusan aqad nikah, supaya jioh dan hana reut dalam buet maksiet. Justru pane mungken hubungan yang gleh lakoe ngon binoe akan teudeong diateuh perbuatan maksiet.

4. Telpon yang hana peurelee

Telphon dan peugah haba yang hana meuho yang hana nilai siqnifikan jih sama dungeon soai beut atawa soal tugas berpersatuan. menye setakat hanya haba, peugah hana soai hatee dan peurasaan atawa peu mantong yang meusifeut hana syar’i tanpa batas, ulon yeu peu yang akan geutanyoe jaweb di keu Allah entek. Peu yang leubeh malang, geutanyoe selaku daie, ulama’, dan taruhan masyarakat di nanggroe sebagoe benteng trakher umat islam yang geuba mandate rayeuk sebagoe agen peurubahan masyarakat, harus meutunyok tauladan dan nan yang get dengeon geupesiblah sebarang salah laku.

5. SMS yang hana peureulee

Saleng peugah haba lewat SMS tentang hai-hal yang hana meusangkot paot dungeon dakwah, sampe hana geuthee pulsa ka abeh. Katroh masa jih tanyoe rayeuk dan ta turi droe dungeon troh teknologi yang ka trep tanyoe nikmati. SMS yang hana patot ta peugoet tempat talampiaskan nafsu seurakah dengeon meuabang saying tapi sepatot jih ta mamfaatkan untuk tujuan yang leubeh get dan leubeh meu faedah untuk jet tapeusan tiket tameng u syurga Allah swt.

6. Peugah haba meualon-alon

Tapeugah haba dungeon takhem-khem dan bacut manja. Ken keuh nabi SAW geularang ureung inong untuk peugah haba debgeon meualon-alon ngon hi ji peugot-peugot ngot galak ureung agam. Beujet lah ureng inong yang na maruah nyang geuboh pageu watei meututo ngon agam yang ken peurumoh. Ureung agam meunan chit, beujetlah mukmin yang gentlemen yang na peumulia mukminin. Mulia lam arti na lah tajaga ngon ta peulara maruha ureung inong nyang singoh jih jeut keu peurumoh tanyoe, yang peuna geunerasi agama tanyoe u keu.

7. Yahoo Messenger/Chatting Yang hana peurelee

Ym nyan saboh keumudahan meututo. Tan salah nyoe tameututo hai-hai peureule disinan,tapi jeut keumasalah nyo tuto nyan ka jip lung aleh ho-ho ka teuma tan meugareh bak agama karena khalwat lam donya maya nyan kop mudah ji teuka.

Geupeugah lee Allah Ta’ala teuma geupeugah le rasul chit buet nyan geuyu peujioh, na keuh geupeugah:

a) Rasullullah geu peugah, nyang narid jih:”So sibeurang kasoe yang na meuiman keu Allah ngon uroe dudoe, bek sigoe-goe jih di meusidroe-droe ngon ureung inong yang kon muhrim, kareuna nyang keu lhee syaitan”(HR.Ahmad)

b) Narid Allah yang maksud jih:”…..(Al-Qashas 24:30)

c) Narid Allah yang maksud jih:”…..(Al-Qashas 24:31)

d) Rasul geu marid yang maksud jih:”Pandangan mata nyan keuh panah syaitan, so-so yang dijaga kareuna Allah, awak nyan jeut dirasa mameh that iman lam hatee awak nyan.”

e) Rasul geu marid, “Ali, bek keuh gata ta ikot pandangan phon ngon pandangan lheuh nyan, gata jeut kaleon pandangan phon sagai, nyang keu dua nyan bala ateuh gata (HR.Ahmad)

f) (Al-Ahzab:32)

Tuntasnya, persoalan ikhtilat antara ikhwan dan akhwat, seksiskah kita?, Ateuh naris Allah ngon Rasul di ateuh, ta thei lah keu geutanyoe bahwa ikhtilat inong ngon agam nyang tan sabab-musaba nyang jroh nyang geupebetoi lam agama nyoe keuh geu peujioh teuma, buat nyan jet keu dosa.

Nibak nyan jroh ateuh ureng inong neu jaga gareh-gareh meungon si uro-uro ngon kawom agam. Nyoe karena ikhtilat nyang meulanggar gareh-gareh syariat meuteuka fitnah seureta ku’eh hate ngon brok akhlak lam ureng islam. Teuma rot maruah ureunginong nyang pubuet nyan.


Artikle asal: ayah jid

tranlater: Iskandar dan Zaim

0 comments: